Predné trvalé zúbky sa prerezávajú ako prvé, niekedy už v 5. roku života. Pri hre, či športe často dochádza k úrazom, ktoré môžu postihnúť aj zuby Vašich detí. Môže dôjsť k odlomeniu časti korunky zuba, v najťažších prípadoch až k vyrazeniu zuba zo zubného lôžka.

Ak náhodou dôjde až k tejto krajnej situácii, je potrebné zachovať pokoj. Aby došlo k úplnému vyrazeniu zúbka je potrebná naozaj veľká sila. Často je tento stav sprevádzaný poškodením pery a ďasien, ktoré sú viac prekrvené, takže po takom úraze to výrazne krváca. V prvom kroku je potrebné krvácanie zastaviť, ideálne tlakom pomocou gázy. Papierové vreckovky sú menej vhodné, keďže sa zvyknú k okrajom rany prilepiť a následne komplikovať zubnému lekárovi čistenie rany.

Trvalý zub je možné v ambulancii znova vložiť do zubného lôžka a môže znova dlhodobo fungovať, je však potrebné zachovať určité kroky. O budúcej prognóze takého zúbka rozhoduje hlavne čas, ktorý zub strávil mimo lôžka. Zubnú ambulanciu je potrebné navštíviť, čo najskôr, niekoľko hodín prípadne aj minút od úrazu. Dôležité je aj transportné médium, v ktorom bude zúbok po vyrazení uložený. Šanca na vhojenie zúbka je iba vtedy, ak zabránite jeho vyschnutiu. Transport vo fyziologickom roztoku dáva šancu na prežitie zuba približne po dobu 1 hodiny. Najlepším médiom je špeciálny roztok, ktorý sa na takýto účel vyrába. Ten umožní prežitiu buniek na povrchu koreňa až 24 hodín. U nás dostupné je napríklad Miradent SOS Dento Box. Takýto špeciálny roztok, by mal byť súčasťou každej modernej domácej lekárničky